EVLİLİK SÖZLEŞMESİ

Evlilik sözleşmesi, evliliğin bitmesi ihtimali gözetilerek yapılan bir sözleşmedir. Esasında evlilik sözleşmesi Türk Medeni Kanunu anlamında mal rejimi sözleşmesidir. Yani taraflar imzaladıkları bu sözleşmeyle malvarlıklarını nasıl paylaşacaklarını belirlemiş olurlar.

Evlilik sözleşmesi yapılarak malvarlıklarının nasıl paylaşılacağı belirlenmedi ise olası bir boşanma durumunda yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanır. 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile aksine sözleşme yapılmadıkça evliliklerde edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanacağı kabul edilmiştir. Mal rejimleri ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Mal Rejimleri ve Tasfiye yazımızı okumanızı öneririz.

Evlilik sözleşmesi yapmaya karar verdiniz, peki evlilik sözleşmesi nasıl yapılır? Geçerlilik şartları nelerdir?

Evlilik sözleşmesi evlenme sırasında nikah dairesine başvurularak yapılabileceği gibi evlenme sonrasında da noter aracılığı ile yapılabilir.

Evlilik sözleşmesinin geçerli olabilmesi için 3 şart bulunmaktadır. Bunlar ehliyet, noterde yapılma ve imza şartıdır. Anlaşılacağı üzere, eşlerin kendi aralarında imzaladıkları “evlilik sözleşmeleri” noter onayı alınmadıkça geçersizdir.

Evlilik sözleşmesi yapılması tabi ki zaruri değildir, sözleşme yapılmadığı takdirde edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacağını belirtmiştik. Edinilmiş mallara katılma rejimi, eşlerin evlilik birliği içerisinde edindikleri mallara diğer eşin ortak olması halidir. Yani evlilik içerisinde edinilmiş malların ortak olarak paylaştırılması esasına dayanır. Hukuk büromuz evlilik sözleşmeleri ile ilgili bilgiler sunmakta ve sözleşmeler hazırlamaktadır. Hatırlatmak gerekir ki internette bulunan evlilik sözleşmeleri herkes için ayrı sonuçlar doğuracaktır. Bu sebepten şahsınıza ve kendi durumunuza özel bir evlilik sözleşmesi hazırlanması oldukça önemlidir. Konu hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, sorularınızı yorum yap kısmından veya Whatsapp butonumuz üzerinden bizlere ulaştırabilirsiniz.

About the Author

Av.H.GayeTursun

Avukat H.Gaye Tursun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You may also like these