KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLEME SUÇU

Çek bir ödeme aracı olarak ticari hayat için vazgeçilmezdir.  Mevzuata göre çeklerin görüldüğü zaman ödenmesi gerekir; ancak ülkemizde, düzenleme tarihi ileri yazılarak  çekler vadeli hale getirilmektedir. Çekin ödenmesi için bankaya ibraz edilmesi gerekir; ancak ibraz edilen çekin karşılıksız çıkma ihtimali de bulunmaktadır.

 Kısaca karşılıksız çek, çekin ibraz tarihinde bankada karşılığının bulunmamasıdır. Peki çek karşılıksız çıktığında ne olur? İbraz tarihinde bankada nakit karşılığı olmayan ve karşılıksızdır işlemi yapılan çekler yaptırıma tabi olacaktır.

5941 sayılı kanunun 5. Maddesinde karşılıksız çek düzenleme sucu düzenlenmiştir. Kanunun ilgili maddesinde her bir karşılıksız çıkan Çek için adli para cezasına hükmedileceği ve bunun yanında Çek düzenleme yasağı ve Çek hesabı açma yasağına hükmedileceği hüküm altına alınmıştır. Her ne kadar karşılıksız çekin cezasının ne olduğu dönem dönem karışıklıklar yaratmışsa da son yapılan düzenleme ile bu husus netlik kazanmış, karşılıksız çek keşide etmek hapis cezasını gerektiren bir suç olmaktan çıkmıştır. Ancak tabi ki hükmedilen adli para cezası ödenmezse cumhuriyet savcısı ödenmeyen adli para cezası için hapis cezasına çarptırılmasına karar verir. 

Yapılan düzenlemelerle çekin güvenilir bir ödeme aracı olması ve alacaklılarının mal varlığının korunması amaçlanmıştır. Ancak  “Çekte Karşılıksızdır İşlemi Yapılmasına Sebebiyet Verme Suçu” nun şikayet süresi oldukça kısa olduğundan çekleri karşılıksız çıkan tacirlerin zaman geçirmeden bir avukata danışmasında yarar olduğunu belirtmekte fayda vardır. Aksi halde hak kayıpları muhtemel olacaktır. 

About the Author

Av.H.GayeTursun

Avukat H.Gaye Tursun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You may also like these