İDARİ PARA CEZASI NEDİR?

İDARİ PARA CEZASI NEDİR?

İdari para cezası, kamu kurumları tarafından verilen para cezalarıdır. Anlaşılacağı üzere idari para cezası bir çeşit idari yaptırımdır.

Vatandaşların kabahat niteliğindeki fiil ve eylemlerine karşı idari para cezası verilir. Bu sebeptendir ki idari para cezası ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilmez. Ancak icra işlemlerine konu edilebilir. Uygulamada, idari para cezasını ödemeyen vatandaşlar icra işlemleriyle karşı karşıya kalmakta ve adlarına kayıtlı taşınmazlar veya banka hesaplarına haciz konduğu görülmektedir.

İdari para cezası türüne hemen hepimizin karşılaştığı trafik cezalarını örnek olarak gösterebiliriz. Cezaları çeşitlendirmek mümkün olsa da burada önemli olan husus kanunlarda hüküm bulunan hallerde bu cezalara hükmedilebileceğidir. Pandemi döneminde haberlerde sıklıkla gördüğümüz maske takma yasağının ihlali, sokağa çıkma yasağının ihlali durumunda da kesilen cezalar idari para cezasıdır. Ancak bu iki yasak kanunla düzenlenmediğinden aslında kesilen cezalar hukuka aykırıdır. Bu para cezalarının her ne kadar kanunda yeri olmasa da düzenlendiğine ve vatandaşın ödeme baskısıyla karşı karşıya geldiğine şahit olmaktayız.

İdari para cezasına itiraz mümkün müdür?

İdari para cezalarına itiraz mümkün olmakla beraber bu itirazlar süreye bağlanmıştır. Bu süre genel olarak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu m. 27’ye göre 15 gündür. Bu süre idari para cezasının ilgiliye tebliğiyle başlar. Önemle belirtmek gerekir ki bazı kamu kurumlarının özel kanunlarında 15 günlük itiraz süresinden farklı bir itiraz süresi öngörülmüştür.

İdari para cezalarına karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebilir ancak para cezası ile birlikte ayrıca bir yaptırım kararı da verilmişse görevli mahkeme değişecektir. Bu halde itirazlar İdare Mahkemesine yapılmalıdır.

İtiraz süresinin kısalığı ve görevli ve yetkili mahkemenin tespitinde karışıklılar yaşanması sebebiyle avukatsız yapılan itiraz girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını ve verilen cezaların kesinleştiğini görmekteyiz. Bu gibi mağduriyetlerle karşılaşmamanız için, idari para cezası ile karşılaştığınızda vakit kaybetmeden bir avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

About the Author

Av.H.GayeTursun

Avukat H.Gaye Tursun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

You may also like these